Bağırsak parazitleri nasıl dökülür, bağırsak parazitleri silindirik, uzun ve segmentsiz ip şeklinde olur. İnsanlara yumurtaların ağız yoluyla alınması, larvaların deriden girişi, insektler tarafından ısırılma, larva bulunan etlerin tüketilmesi şeklinde infekte olan bağırsak parazitlerinin boyu birkaç mm ile bir metreye kadar olabilir. Genellikle enfeksiyon belirtileri göstermeyen parazitler, çocuklarda belirgin şekilde anemi, fiziksel ve zihinsel gelişim bozukluğu, beslenme bozukluğu gibi belirtilere yol açabilirler. Bazı bağırsak parazitleri insandan insana da geçebilir. Bağırsak parazitlerini dökmek için türlerine uygun tedavilerin uygulanması gerekir. Yaygın şekilde görülebilen bağırsak parazitleri nasıl dökülür, bunlara birlikte göz atalım.
Bağırsak paraziti kıl kurdu nasıl dökülür?
Özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen kıl kurdu, 2-5 mm uzunluğunda olup, yaklaşık 36 hafta yaşam süresine sahiptir. En belirgin belirtisi anüste kaşıntı yapmasıdır. Kıl kurdu dökmek için uygulanan tedavide tek doz olarak kullanılan pirantel pamoat, mebendazol, pirvinium pamoat, albendazol, ivermektin çok etkili olur. Mebendazol ve pirantel pamoat en fazla kullanılan ilaçlardır. 100 mg lık tabletler halinde olan mebendazol oral yolla kilo ve yaş gözetilmeksizin kullanılır. Bağırsak paraziti kıl kurdu evde herkese hızlı bir şekilde bulaşır. Bu nedenle tedavi ailedeki herkese uygulanmalıdır. Tedavi sırasında sıkça banyo yapılması, tırnakların kısa kesilip, sıkça ellerin yıkanması, çarşaf, yastık kılıfı, iç çamaşırları, pijama, havlu gibi eşyaların sıcak suda yıkanması gerekir. Uygulanan tedavinin 2-3 haftada bir tekrarlanması bağırsak parazitlerinin dökülmesine yol açar.
Bağırsak paraziti askaris nasıl dökülür?
Askaris ince uçlu, silindirik, sarı kahve renkte, 25-35 cm uzunlukta bir bağırsak solucanıdır. Ülkemizde görülen en büyük bağırsak paraziti de budur. Parazitin yumurtaları dış ortama ve dezenfektanlara oldukça dirençlidir. Ara konağı olmayan, sadece insan paraziti olan bir solucandır. Ancak insandan insana direkt olarak bulaşmaz. Askaris tedavisinde enfeksiyonun şiddetiyle belirtileri dikkate alınır. Eğer fazla belirti vermeyen bir enfeksiyon bulunuyorsa, albendazol ya da mebendazol ilaç kullanılabilir. Bunlar erişkin parazitlerde öldürücü etki yapar. Bunun dışında levamizol adlı ilaçta askaris için oldukça etkilidir. Parazitler kendi hareketleriyle 24 saat içinde dökülür. Gebelikte askaris dökmek için ise, tek doz pirantel pamoat kullanılır. Ağır enfeksiyonlarda piperazin sitrat ve pirantel pamoat kullanılır. Eğer bağırsak tıkanıklığı düzelmezse, bu durumda hastaya cerrahi tedavi gerekebilir.
Bağırsak paraziti kamçı kurdu nasıl dökülür?
Erişkin kamçı kurtları kalın bağırsakta, proksimal kolan ve çekumda yaşam sürer. 3-5 cm uzunluğundaki erişkin kamçı kurtları kamçı biçiminde olur. Bu bağırsak parzitlerini dökmek için, albendazol ve mebendazol en etkili ilaçlardır. Ağır enfeksiyonlarda verilen doz iki katına çıkarılır. Tedavinin 2-3 defa tekrarlanması da gerekebilir. Hafif enfeksiyonlarda albendazol 3 gün, ağır enfeksiyon halinde 5-7 gün kullanılmalıdır. Bu bağırsak parazitlerinin tekrarlama riski olduğundan, parazitolojik tedavi olana kadar her ay tedavinin yeniden yapılması gerekir.
Bağırsak paraziti çengelli solucan nasıl dökülür?
Bu parazitlerin yaşam süresi yaklaşık 5 yıldır. Erişkinleri ortalama 1 m uzunluğunda olur. En belirgin belirtisi karın ağrısı ve kilo kaybına neden olmasıdır. Tedavisinde kan düzeylerinin normal seviyeye getirilmesi, bağırsak parazitlerinin dökülmesi hedeflenir. Bu nedenle hastalara diyetle demir tedavisi uygulanır. Bağırsak parazitlerinin dökülmesi için, mebendazol, albendazol, pirantel pamoat, levamizol oldukça etkilidir. Tedavinin yılda 2-3 defa tekrar edilmesi tavsiye edilir.
Bağırsak paraziti strongloidiasis nasıl dökülür?
Bu bağırsak paraziti hızla çoğalarak ölüme neden olabilir. Tedavisinde parazitin dökülmesi için öncelikle ivermektin kullanılır. Günlük 200 mg / kg dozda kullanılır. İlacın 1-2 gün kullanılması gerekir. Ancak çoğu hastada tedavinin tekrar edilmesi yaygındır. Eğer bağırsak paraziti dökülmesinde hala başarısızlık olursa, ilacın değiştirilmesi gündeme gelebilir.