Balıklarda Dış Parazit, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında balığın sağlını etkileyecek sorunların baş göstermesi neticesinde balıkta meydana gelen değişiklikler neticesinde anlaşılmaktadır. Parazit olayının yaşanmasında özellikle balığın iç ve dış görünümü ile hal ve hareketlerinden yola çıkarak bir takım değişiklikler olduğunu görebilirsiniz.
Balıklarda Dış Parazitin tespit edilmesi
Dış parazit rahatsızlığı balığın kaşınmasıyla tespit edilmektedir. Bu durumun tespit edilmesi ise oldukça kolay bir olaydır. Örneğin balık kendisini sürekli olarak dekorlara, kuma ya da bulabildiği her noktaya sürtünerek kaşımaya çalışacaktır. Bu durumu fark edebilmek çok zor olmasa gerek. Balık yaşanan bu rahatsızlık sonucunda aşırı derecede kaşıntı duyacaktır. Hemen ardından ise balığın üst kısımlarında kaşınmadan ötürü bir takım kızarıklıkların meydana gelmesi içten bile değildir. Bu bir an önce tedavi edilmediği durumda ise balığın üst kısımlarında derin yarıklı yaralara sebep olacaktır. Dış parazit durumunun yaşanması durumunda eğer akvaryumunuzda yer alan yapılardan sivri yapıya sahip taşların bulunması durumunda ya da buna benzer dekor yapılarının bulunması halinde balıklarda derin yaralanmalara sebep olacaktır.
Balıklarda Dış Parazit tedavisi
Eğer bu dış parazit rahatsızlığının tespit edilmesi durumunda yapmanız gereken ilk şey bu rahatsızlığı tespit etmiş olduğunuz akvaryumun dış parazitlerden arındırmasını sağlamanız gerekmektedir. Bunun için de en etkili yöntem olarak akvaryumunuza kaya tuzu atmanız olacaktır. Bu durum dış parazitlerin yok edilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun yanı sıra akvaryumda yer alan ısı değerinin de belli bir miktar yükseltilmesi de oldukça önemli bir husustur.
Akvaryumun ısısının yükseltilmesi halinde dış parazitlerin üremesi ve çoğalmasını engelleyebileceğiniz gibi aynı zamanda da var olan dış parazitlerinde yok edilmesinde önemli bir adım atmış olacaksınız. Hemen ardında ise akvaryumdan belli bir miktar su alınıp bu suyun içerisine sahip olduğunuz akvaryumun hacim boyutuna göre eğer 50 litrelik bir su almış iseniz yaklaşık olarak 1 yemek kaşığı olacak kadar kaya tuzunu içerisinde eriterek akvaryumunuzun içine dökmeniz gerekmektedir. Yaklaşık bir saat sonra ise dip çekim işlemi gerçekleşmiş olup dinlenmiş halde bulunan suyun ilave edilmesi gerekmektedir. Yapılan bu işlemin ardından ertesi gün ise tekrar aynı oranda kaya tuzu ilavesi gereklidir. Ve yine aradan birkaç saat geçtikten sonra akvaryumun dip çekme işleminin yapılması gerekmektedir. Bunun ardından ise tekrar edilmesi gereken şey yine aynı şekilde dinlenmiş halde bulunan suyun ilave edilmesi gerekmektedir. Bu yapacağımız işlemi benzer şekillerde yaklaşık olarak 3 gün boyunca aralıksız olarak tekrar edilmesi gerekmektedir. Aksi halde balıklarda meydana gelebilecek olan dış parazit rahatsızlığını yok etmede sorun yaşayabilirsiniz. Bu işlemin yapılması ile birlikte genellikle 3 gün sonra hemen hastalığın ortadan kalkmış olduğu göreceksiniz. Yani balığınız dış parazit rahatsızlığından kurtulmuş olacaktır. Hastalık bu yapılan işlem sonucunda geçmez ise yine aynı şekilde tekrar edilmesi gerekir. Eğer balığınız hastalıktan kurtulmuş ise arttırılmış olan sıcaklık tekrardan aynı seviyeye getirilmesi şarttır.
Dış parazite karşı ilaç kullanmanın önemi
Dış parazitlerin yok edilmesinde ilaç kullanımı da oldukça etkili bir yöntemdir. Mikofish ya da sera baktopur gibi birtakım ilaçların kullanılması neticesinde de dış parazitin yok edilmesinde oldukça etkili bir yol izlenmiş olacaksınız. Ancak burada dikkat etmemiz gereken husus şudur. İlacınızı balığa nasıl uygulayacağınızdır. Eğer ilaç kullanmak niyetindeyseniz dikkat edilmesi gereken en önemli husus ilacınızın akvaryumun iç kısmına dökülmemesi gerektiğidir. Hasta balık için ayrı bir karantina tankı yapılması gerekmektedir. Bu bahsetmiş olduğumuz karantina ortamının sağlanmasında ise oluşturacağımız karantina tankının ana tank kısmından doldurulan suyun aynısı olmasıyla beraber ısıtıcı ile bir takım hava taşı işlemlerinin yapılması şarttır. Bu işlemler yapıldıktan sonra balığa ilaç takviyesi yapılması mümkündür. İlaç takviyesi sırasında da ilaçta yer alan talimatların dikkatli bir biçimde okunması uygulanması da önemli bir husustur.
Eğer dış parazit hastalığı bulunan balıklarda açık bir şekilde gözlemlenen yaralar varsa kesinlikle tuz kullanılmamalıdır. Yalnızca ilaç tedavisi yeterli olacaktır.