Kedi parazit, sınıflandırması genel olarak iç ve dış parazitler olarak yapılır. Hayatı olumsuz şekilde etkileyen ve iç organlara yerleşen parazitlere iç parazitler, vücut içine girmeyen deri ve tüylerin üzerinde yaşam sürelere de dış parazitler denir. İç ve dış parazitler farklı belirtilere neden olup, çok sayıda farklı türleri vardır. Ancak kedi parazitlerinin ortak spesifik belirtileri de vardır.
Kedi parazit sınıflandırması
Dış parazitler: Kedilerde sağlık açısından olumsuz etkiler yapan dış parazitler arasında bit, kene, pire ve uyuz gibi etkenler bulunur. Kedileri evde beslediğiniz zaman dışarıya çıksa da çıkmasa da 2-3 ayda bir dış parazit ilacı yapılmalıdır. Bunun için iğne yaptırmaya gerek kalmadan ense damlası ya da tasma kullanabilirsiniz. Ancak tasma kediler için pek kullanışlı olmayabilir. Kedilerin sağlığı açısından buna dikkat edilmelidir. Çünkü kedi iç hastalıklarının oluşmasında dış parazit ısırıklarının da önemli bir rolü vardır. Aşıları mutlaka düzenli olarak yaptırılmalıdır.
İç parazitler: Vücut içindeki iç parazitler iğneyle ve hapla ortadan kaldırılabilir. Bu kedi parazitleri arasında askaritler, kurtlar, tenyalar en önemlileridir. İç parazitlerle mücadele dış parazitlerle aynı anda yapılabilir. 2-3 ayda bir tekrar edilmelidir. Kedi iç parazitlerinin oluşması genellikle dış parazit ısırıklarıyla, çiğ et tüketiminden kaynaklanır. Evde beslenen kediler dışarıya çıkmıyor ve çiğ et tüketmiyorsa telaş etmemelisiniz. Fakat kedi parazit tedavisi ihmal edilmemelidir.
Toplumda kedi ve köpek tüylerinin insanlarda kist yapıcı etkisinin olduğuna inanılır. Ancak sadece tüyün yutulmuş olması, insanda kist yapmaz. Kistin oluşması tüylerde parazit yumurtası bulunuyorsa mümkündür. Kistin oluşması parazit yumurtasından olur. Bu açıdan kedi parazit mücadelesi oldukça önemlidir. Evde baktığınız kedinizde parazit mücadelesine özen göstermelisiniz.
Kedi parazit belirtileri
Kedi dış parazit belirtileri: Kedilerde dış parazitlerin en önemli belirtileri tüylerdeki matlaşma, deride kızarıklık, kaşıntı, alerji belirtileri, dermatit, tüy dökülmesi, deri renginde farklılaşma gibi etkilerdir. Ayrıca pire, bit gibi dış parazitler dışarıdan gözle görülebilecek parazitlerdendir. Kene gibi parazitlerde kan emme yüzünden başka belirtilerde oluşabilir. Kediye başka hastalıkları da bulaştırabilirler. Bu durumda hem dış parazit belirtileri hem de oluşan hastalığın belirtileri görülebilir.
Kedi iç parazit belirtileri: İç parazitler çok sayıda belirtiye neden olabilir. Bunun nedeni iç parazitlerin başta sindirim sisteminde bağırsaklara, akciğer, karaciğer, beyin gibi yaşamsal organlara yerleşmesidir. Kedi parazit yerleştiği organa göre belirtiler verecektir. Genel belirtileri ise ishal ve kusma, karında şişlik, kanlı dışkılama gibi semptomlar olabilir. Parazitlerin türüne göre de başka belirtiler görülebilir.
Kedi parazit mücadelesi hem kedinizin hem de sizin sağlığınız açısından çok önemlidir. Bu yüzden düzenli şekilde kedi iç ve dış parazitlere karşı tedaviyi ihmal etmemelisiniz. Kedinizin veteriner kontrollerinizi yaptırmalısınız. Kedi parazitleri her dönem etkili olabilir. Bu yüzden yıl içinde 2-3 ayda bir kedi parazit tedavisi yaptırmalısınız.