Köpeklerde parazit, yavruluk döneminden başlayarak her zaman görülebilir. Parazitlerin sınıflandırılması dış parazitler ve iç parazitler şeklinde yapılır. Köpekler evde beslense de, dışarıya daha fazla çıkarılan evcil hayvanlardır. Bu nedenle dış parazit başta olmak üzere, iç parazitlerden de en fazla etkilenen canlılardır. Tüylerinin parazitlerin yerleşmesi için uygun olması, dış parazitlerin daha kolay yaşam sürmesine neden olur. Köpeklerde parazit bazen fazla belirti vermese de, genellikle köpek bakanlar köpeklerinin huzursuzluğundan bunu anlayabilir. Bunu önlemenin en önemli yolu parazitlerle düzenli olarak mücadele etmektir. Her zaman etkili olan köpeklerde parazitler için 2-3 ayda bir tedavi uygulanmalıdır. Bunlar hem koruyucu tedavi, hem de iyileştirici tedavidir. Parazit mücadelesi ense damlasıyla, tasmayla ya da iğne yapılmak suretiyle olabilir. Köpekler tasmaya alışık olduğundan, bunun için üretilen kaliteli parazit tasmalarını her zaman takmaları iyi olacaktır. Tasmaların parazit kovucu etkisi genellikle 2-3 etkili olur. Bunun yanında ense damlası şeklinde kullanılan ilaçta 2-3 ayda bir tekrar edilmelidir. Ayrıca köpeklerin düzenli olarak veterinere götürülerek, parazit mücadelesi etkin şekilde yapılmalıdır. Köpeklerde parazit yavruluk döneminde itibaren görülebileceğinden, bu dönem aşıları bitinceye kadar dışarıya çıkarılmaması, toprağa bastırılmaması gerekir. Bu köpeklerin özellikle dış parazitleri daha kolay kapmasına neden olur. Ayrıca dışarıda diğer köpeklerle ve canlılarla temas halinde olacaklarından, parazit kapma olasılığı artar.
Köpeklerde parazit belirtileri
Dış parazit belirtileri
Köpeklerde dış parazitlerin belirtileri arasında en yaygın olanı deri kaşıntısıdır. Bunun dışında deride kızarıklık, deri döküntüleri, tük döküntüleri, tüylerin sağlıksız görünmesi gibi belirtiler oluşur. Bu yüzden köpeklerinizde gördüğünüz parazit belirtilerini ihmal etmemelisiniz. Dış parazitler köpeğin kanını emerek beslenirler. Köpeğinizin ve sizin sağlığınız açısından üzerinize düşeni yapmalısınız.
İç parazit belirtileri
Köpeklerde iç parazitler yerleştiği yere, organa göre farklı belirtiler verebilir. Ayrıca her parazitin kendine özgü belirtileri olabilir. Bunların yerleşim yeri, neden olduğu etkiler, köpeklerdeki yaşam süreleri farklı olduğundan, belirtileri de farklıdır. Özellikle yavru köpeklerde daha şiddetli belirtiler ortaya çıkar. Köpeklerde iç parazit belirtilerine değinirsek;
Kilo kaybı: Özellikle sindirim sistemine yerleşen parazitler, köpeğin besinlerine ortak olmaya başlar. Sonuçta parazitlerin yoğunluğuna göre farklı şiddette kilo kaybı ortaya çıkar.
İshal ve kanlı ishal: Bağırsaklara yerleşen iç parazitler genellikle ishalle karşılaşır. Bu yavru köpeklerde daha çok görülür. Eğer parazitler bağırsak mukozasına zarar verirse, kanlı ishal, aynı zamanda dışkıda kan gibi belirtilerde olur.
Abdominal şişkinlik: Bu belirti yavru köpeklerde oldukça belirgindir. Parazitler ve onların neden olduğu gaz gibi sorunlar abdominal şişkinlik sebebidir.
Bağırsak gazı: Sindirim sistemine yerleşen parazitlerin neden olduğu bir belirtidir.
Anemi: Köpeklerde parazitler genellikle yerleştikleri dokulara kanamaya neden olurlar. Bu yüzden köpeklerde anemi sorunu gelişebilir.
Solunum güçlüğü: İç parazitler solunum sistemi üzerine, akciğerlere yerleştiğinde solunum güçlüğüne neden olabilir. Parazitlerin kalbe yerleşmesi ise, dirofilariz immitis nedeni olup, dolaylı olarak solunum güçlüğü çekilmesine yol açabilir.
İştahsızlık: Köpeklerde parazitlerin neden olduğu ortak belirtiler arasında iştahsızlık oldukça belirgindir.
Sarılık: Parazitlerin kana, karaciğere yerleşmesi sarılık nedeni olabilir.
Diğer parazit belirtileri: Bu belirtilerin dışında öksürük, dehidrasyon, deri dökülmeleri, egzersiz intoleransı, tüy dökülmesi, idrarda kan, işeme zorluğu, görme kaybı, sinirsel belirtiler gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.